Home Sistemul periodic si valente
Sistemul periodic si valente
Sistemul periodic si valente PDF Imprimare Email
Sistemul periodic si valente
Scris de adrian86   
Joi, 24 Februarie 2011 13:22
Sistemul periodic si valentele elementelor este un tabel care ilustreaza dispunerea elementelor chimice ordonate de numere atomice in coloane si randuri. Acesta a fost inventat de chimistul rus Dmitri Mendeleev in 1869, pentru determinarea tendintelor in proprietatile periodice ale elementelor.

Elementele sunt listate, in sistemul periodic si valente, in functie de numarul lor atomic in ordine crescatoare. Randurile sunt aranjate in asa fel incat elemente cu proprietati similare se incadreaza in aceeasi coloana pe verticale. Grupurile sau coloanele sunt numerotate de la 1 la 18. Aranjamentul este Grupa 1 (metale alcaline), Grupa 2 (metale alcaline din pamant), Grupa 15 (pnictogeni), Grupa 16 (chalcogeni), Grupa 17 (halogeni) si Grupa 18 ( gaze nobile).

Exista unele grupuri care se bucura de asemenea de nume non-sistematice. In 2006, sistemul periodic si valetele elementelor continea 117 elemente. Din acestia, 92 se gasesc in mod natural pe pamant, iar restul sunt elemente artificiale.

Structura unui sistem periodic si valente.
Pentru a aranja elementele intr-un sistem periodic si valente, sunt determinate proprietatile chimice cu configuratia de electroni al unui element. Numarul total de electroni prezenti intr-un element determina carei perioada ii apartine. Orbitala unde electronii se grupeaza, determina blocul de care apartine. Si numarul de electroni de valenta coaja determina grupul sau familia, de care acesta apartine.

Elementele cu acelasi numar de electroni de valenta sau electronii exteriori ai stratului sunt grupati impreuna. In timp ce trecem de la cel mai usor element la cel mai greu element, electronii stratului exterior sau valenta, sunt toate in acelasi tip de orbitale, cu aceeasi forma.
 


Sondaje

Fara sa cauti pe Google: Ce element are simbolul Tb?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com