Home Sistemul periodic al elementelor Mendeleev
Sistemul periodic al elementelor Mendeleev
Sistemul periodic al elementelor Mendeleev PDF Imprimare Email
Sistemul periodic al elementelor Mendeleev
Scris de adrian86   
Joi, 24 Februarie 2011 13:25
Sistemul periodic al elementelor Mendeleev este intr-o ccontinua schimbare in fuctie de noile elemente pe care fie le descperim, fie le creem artificial. Bazele acestui tabel periodic au fost realizate de catre chimistul ro Dimitri Mendeleev. Initial Sistemul periodic al elementelor lui mendeleev era compus din 63 de elemente.

Neutronii sunt parte din nucleul atomului.
Neutronii sunt alte particule subatomice, pe langa protoni si electroni. Un neutron cantareste putin mai mult decat un proton, dar diferenta dintre greutatile lor este mica (aproximativ greutatea unui electron). Neutronii sunt in nucleul atomului cu protoni.

Amintiti-va, ca denumirea si caracteristicile elementului sunt legate de numarul atomic, numarul de protoni, din element. Numarul de neutroni din atomul nu modifica proprietatile atomului mult. (Evident, se schimba greutatea atomului, deoarece pentru fiecare neutroni, greutatea creste cu 1).

Carbonul are un numarul atomic 6 conform sistemului periodc al elementelor lui Mendeleev. Asta inseamna ca are 6 protoni. Un atom de carbon neutru are 6 electroni. Cati neutroni are? Ei bine, unii atomi de carbon au 6 neutroni. Unele tipuri de carbon au 8 neutroni per atom. Carbonul cu 6 neutroni se numeste de carbon-12. Carbonul cu 8 neutroni se numeste Carbon-14. Ambele aceste forme de carbon sunt destul de stabile si exista in mod natural in lumea noastra. (De-a lungul timpului Carbon-14 isi pierde cei dou "extra" neutroni si se transforma in carbon-12. Acesta este un proces lent si care are o rata constanta cunoscut si vechimea carbonului se identifica prin aceasta rata constanta.) De carbon-12 si carbon- 14 sunt izotopi. Izotopi sunt atomi cu acelasi numar de protoni , dar un numar diferit de neutroni.

Conform sistemului periodic al elementelor lui Mendeleev greutatea atomica este egala cu greutatea protonilor, neutroni si electroni.
Carbonul cu 6 neutroni are o greutate de 12. Sase protoni (1) + sase neutroni (1) + 6 electroni (0) este egal cu doisprezece. Carbonul cu 8 neutroni are o greutate moleculara de 14 Conform aceluiasi sistem periodic al elementelor lui Mendeleev. Ambele forme de carbon exista in natura. Pana la aceasta schimbare recenta, carbonului i-a fost data o greutate moleculara de 12.0106 grame la mol, la medie aritmetica a ambilor izotopi.
 


Sondaje

Fara sa cauti pe Google: Ce element are simbolul Tb?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com