Home Sistemul periodic al elementelor chimice
Sistemul periodic al elementelor chimice
Sistemul periodic al elementelor chimice PDF Imprimare Email
Sistemul periodic al elementelor chimice
Scris de adrian86   
Joi, 24 Februarie 2011 13:24
Pe Unul dintre blog-urile dedicate stiintei pe care am inceput sa-l citesc am intalnit o stire cum ca IUPAC a modificat sistemul periodic al elementelor chimice in decembrie 2010. Sistemul periodic al elementelor chimice este schimbat de fiecare data cand cineva creeaza un element nou intr-un laborator, insa aceasta schimbare este mai fundamentala decat documentarea un element obscur, instabil pentru foarte putini oameni sunt interesati. De greutate moleculara de zece elemente comune a fost schimbata de la un numar fix la un interval. De ce? Pentru a intelege de ce sistemul periodic al elementelorc a fost schimbat, avem nevoie sa ne intoarcem si sa revizuim un pic teoria atomica.

Protonii si numarul atomic defininesc elementul.
Fiecare atom are un anumit numar de ionii pozitivi numiti protoni. Numarul de protoni intr-un atom determina caracteristicile acestui element, numele sau, si locul in sistemul periodic al elementelor chimice. Numarul de protoni dintr-un atom este numarul sau atomic. Diagrama este aranjate in ordine crescatoare a numerelor atomice, de la primul rand, hidrogenul cu un singur proton, heliu cu doi protoni, Litiu cu trei protoni, si asa mai departe.

Electronii sunt urmatoarele elemente subatomice importante
Electronii sunt ioni incarcati negativ si au greutatea foarte mica. Ponderea acestora in notatia stiintifica ajunge pana la zece la minus 19. Deci, pentru multe scopuri, cum ar fi calcularea greutatii unui element si pentru aceasta explicatie, puteti ignora greutatea electronilor. Un element neutru perceput are acelasi numar de electroni si protoni.

Ionii sunt particule incarcate. Daca un atom are un numar diferit de electroni decat de protoni, atunci acel atom este, de asemenea, un ion. Atomilor cu electroni mai putini decat protonii sunt incarcati pozitiv si se numesc cationi. Atomilor cu electroni mai multi decat protoni sunt incarcati negativ si se numesc ioni.

In timp ce numarul de protoni intr-un atom identifica elementul, numarul de ioni din element contribui la modul la cat de reactive este elementul din sistemul periodic al elementelor chimice.
 


Sondaje

Fara sa cauti pe Google: Ce element are simbolul Tb?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com